Penyediaan dan pengendalian makanan di kelas Tabika Perpaduan yang
bersih teratur dan selamat adalah amat penting kerana ianya berkait secara
langsung dengan pemberian makanan seimbang yang menyumbang kepada kesihatan dan
kesejahteraan kanak-kanak.
Penyediaan makanan adalah sebanyak 2 kali sehari iaitu sarapan pagi dan
minum pagi Menu harian adalah berdasarkan piramid pemakanan seimbang dan
menepati bilangan kalori yang sesuai seperti yang disyorkan oleh Kementerian
Kesihatan Malaysia. Menu makanan yang disediakan akan dipelbagaikan mengikut
variasi makanan pelbagai kaum.
Guru dan Penolong Guru telah mengahadiri Kursus Pengendalian Makanan
anjuran JPNIN dan diakui sihat oleh Pegawai Perubatan serta telah mengambil
suntikan vaksin Typhoid (Ty2).
Pihak JPNIN telah memperuntukan sebanyak RM 2.00 sehari bagi seorang
kanak-kanak tabika. Guru Tabika akan membuat tuntutan penyediaan makanan kepada
pihak JPNIN pada penghujung bulan mengikut bilangan kehadiran murid pada hari
persekolahan.
No comments:
Post a Comment